Wat betekent duurzaamheid voor jou?

Ik werk als duurzaam webdesigner, maar waarom heb ik hier eigenlijk voor gekozen? Wat is mijn definitie van duurzaamheid? En hoe ga ik zelf eigenlijk met duurzaamheid om? Dat en meer lees je hieronder.

Duurzaamheid in mijn leven

Duurzaamheid is een belangrijk aspect in mijn leven. Sinds ik me verdiept heb in de klimaatverandering, ben ik me steeds bewuster van de blinde vlekken die voor ons zijn, en worden, gecreëerd door onder andere marketing. Ik zie nu bijvoorbeeld dat er ongelofelijk veel onzinnig plastic wordt gebruikt (en ja ik weet dat plastic ook een handige functie heeft), dat we een worst voorgehouden krijgen als het gaat om vliegen. “Voor 2 tientjes compenseer je al je CO2” (niet dus), dat er achter dat lekkere vlees een hele vervuilende (en dieronvriendelijke) industrie zit. En dat het ontzettend lastig is om van dit alles echt het fijne te weten, omdat de uitleg in de media, en door de politiek, vaak moeilijk en versnipperd is. 

Voor mij (iemand die HBO geschoold is en ondertussen 35 jaren levenservaring heeft) was het bijvoorbeeld nodig om minimaal 3 boeken over duurzaamheid te lezen voordat ik een beetje doorkreeg wat deze term eigenlijk écht inhoudt. Dit kan natuurlijk ook aan mij liggen, maar aan de berichten onder willekeurige nu.nl artikelen te lezen ben ik niet de enige: “Die 1,5 graad is onzin. We kunnen het weer van morgen nog niet eens goed voorspellen” Aldus een reageerder op nu.nl. 😵‍💫

Mijn definitie van duurzaamheid

Duurzaamheid is voor mij eigenlijk een stukje bewustwording. Tijd om je kop uit het zand te halen, en in te zien dat er een verandering nodig is. Tijd om jezelf te verdiepen in de dingen die jijzelf anders kunt doen. Tijd om iets minder comfort te nemen, en iets meer comfort terug te geven aan de levende wezens die nu aan comfort inleveren, vanwege de klimaatverandering, en onze gemakkelijke levensstijl.

Waarom ik duurzaamheid belangrijk vind

Als ik kijk naar het probleem dan heb ik (als echte dierenvriend) vooral moeite met de dieren die (uit)sterven door onze leefwijze. De documentaires van David Attenborough hebben me erg aangegrepen. Ik kan er bijvoorbeeld slecht tegen wanneer ik hoor dat er hele groepen chimpansees uitgeroeid zijn door een brand, of door het kappen van bebossing.

Mijn intrinsieke motivatie om op mijn ecologische voetafdruk te letten ligt, in tegenstelling tot veel anderen, eigenlijk niet bij kinderen / kleinkinderen. Die heb ik namelijk niet en ik ga ze ook niet snel krijgen. (uiteraard gun ik alle kids van vrienden en familie wel een een goede toekomst).

Wel ligt mijn motivatie bij de mensen en dieren die nu, en in de komende jaren al met de klimaatverandering te maken krijgen. Ik kan het bijvoorbeeld niet verkroppen dat er aan de andere kant van de wereld, levende wezens zijn die last hebben van de manier waarop ik leef. En die mij geen halt toe kunnen roepen omdat zij daar de middelen niet voor hebben.

Hoe ik met duurzaamheid omga

Ik ben van mening dat het tijd is dat we onze verantwoordelijkheid nemen. En dat is wat ik doe, op mijn eigen manier maar altijd met een nieuwsgierige blik. Ik wil altijd meer weten zodat ik m’n levensstijl kan blijven aanpassen. Ik zal het nooit perfect doen en weet ook dat ik nu verre van perfect bezig ben. Maar ik zet stapjes en ik probeer anderen hierbij te betrekken. Om zo beetje bij beetje meer impact te maken.

Daarnaast vind ik het belangrijk om zonder te oordelen met andere mensen te praten over de dingen die ik doe, en die zij doen. Denk bijvoorbeeld aan vegetarisch eten, hoe ik weer een nieuw trucje heb ontdekt om een website nóg duurzamer te maken, of over het gebruiken van de herbruikbare zakjes van VRY. Hoewel ik het vooral fijn vind om interessante en goede gesprekken te voeren, merk ik dat het mensen ook kan inspireren. En dat is een mooie bijkomstigheid. 

Enkele dingen die ik doe om duurzamer te leven

  • Bijna nooit vlees eten
  • Dit jaar met de trein op vakantie
  • Bijna alles op de fiets (of met het OV)
  • Kleding via Vinted (meestal)
  • Lokaal groenteabonnement
  • Herbruikbare zakjes gebruiken (voor o.a. groente, fruit en brood)
  • Groene webhosting
  • Het gesprek aangaan
  • Duurzame websites bouwen 🙂

Hoe ik de toekomst zie

Het liefst zie ik dat alle websites in de toekomst vanuit een duurzame denkwijze opgebouwd zijn. Ik hoop dat er steeds meer webdesigners geïnspireerd raken om vanuit deze gedachte te werk te gaan. En als dit dan enkel is vanuit SEO perspectief dan is dat natuurlijk ook prima. Zolang het resultaat maar niet gemanipuleerd wordt door allerlei optimalisatie tools.

Daarnaast hoop ik dat de bewustwording rondom single use verpakkingen blijft groeien. Ik denk dat we al goed op weg zijn, (met bijvoorbeeld de statiegeld blikjes en het afschaffen van plastic zakjes bij groente en fruit) maar dat er ook nog flinke stappen gezet kunnen worden. (Zullen we de plastic zakjes bij het brood nu ook afschaffen?)

Al met al is er nog genoeg te doen, maar heb ik er vertrouwen in dat de beweging die nu plaatsvindt, in de toekomst door steeds meer mensen omarmd gaat worden. Ik hoop in ieder geval nu, en in de toekomst nog veel mensen te mogen helpen bij het zetten van (kleine) duurzame stappen.

Bram Baas

Op de hoogte blijven van mijn ervaring als ondernemer?

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief, vol eerlijke verhalen en praktische learnings. Speciaal voor de professionele ondernemer die verlangt naar online rust.

Binnenkort online!

Wil jij leren hoe jouw website 80% minder CO2 uit stoot?

Bekijk het GRATIS 25 minuten durende webinar: een introductie in online duurzaamheid

Dat en meer vertel ik je in het GRATIS webinar: een introductie in online duurzaamheid. Meld je nu aan en krijg een mailtje zodra het webinar live is!

Klik hier voor meer informatie