Maandupdate oktober: Nieuwe ervaringen

Oktober stond in het teken van nieuwe ervaringen. Een nieuwe strategie voor m'n onderneming en fotografie, voor het eerst een uitgebreide ledenomgeving bouwen, om hulp vragen en toffe feedback waardoor ik tot nieuwe inzichten kwam. Benieuwd? Lees dan vooral verder!

Mijn eerste ledenomgeving

Hoewel ik natuurlijk wel weet dat ik het kan als ik iets moet ontwikkelen, is het altijd weer een beetje spannend als dit iets volledig nieuws is. In dit geval ging het om een ledenomgeving. Een aantal maanden geleden kwam er een vereniging naar me toe met de vraag of ik deze voor ze kon ontwikkelen. Natuurlijk met een hele website er omheen, maar één van de functionaliteiten was een ledenomgeving.

Ik heb al uitgebreid ervaring met webshops en inlogmodules (o.a. VRY), dus een ledenomgeving moest ook wel lukken. En niets is minder waar, want op een paar hickups na staat er een hele toffe ledenomgeving waar ik stiekem best een beetje trots op ben. Omdat we recent hebben besloten nog wat extra functionaliteiten aan de website toe te voegen is de livegang nog iets vooruit geschoven. Begin volgend jaar meer hierover! (Hieronder een heel klein voorproefje)

Een nieuwe strategie

Misschien is het je opgevallen (misschien ook niet), mijn website heeft een make-over gehad. En niet alleen mijn website, ook de hele strategie eromheen. Waar ik eerder nog samen met mijn vriend Kai eigenaar was van de website store, heb ik na lang wikken en wegen besloten het roer volledig om te gooien. Ik ga als eenpitter verder. Gewoon als mezelf, Bram Baas.

Persoonlijk en transparant

Eén van de dingen die ik anders doe, is persoonlijker en transparanter zijn. Ik ben gewoon een ondernemer, jij waarschijnlijk ook. Ik heb m’n struggles, jij ook. Dus tijd om die struggles af en toe gewoon te delen. Want wat is een betere basis voor een goede samenwerking dan vertrouwen? Daarom laat ik je zien wie ik ben, bijvoorbeeld met deze maandelijkse update, waarin je kunt lezen wat ik afgelopen maand heb gedaan en ‘het dagboek van een ondernemer’ waarin ik mijn (en misschien ook wel jouw) ondernemersstruggles onder de loep neem. Het eerste deel lees je hier: Dagboek van een ondernemer – deel 1: Laat me je voorstellen aan… Mijzelf!

(Stock)foto’s van mezelf

Een andere hobby van me (naast websites bouwen en koken) is fotograferen. Ik heb een redelijk goede camera en sinds kort een hele fijne lens. Een combinatie die me heeft aangezet tot nadenken. Ik heb namelijk een soort natuurlijke afkeer tegen stockfoto’s, maar ik wil soms ook niet te moeilijk doen als ik een blogpost schrijf of iets op LinkedIn plaats. Dit bracht me op het idee om de pose’s van de foto’s na te maken. Gewoon met het statief, maar dan met mezelf als model. De eerste is best oke gelukt al zeg ik het zelf!

Positieve feedback die aanzet tot nadenken

Deze maand was ik ook weer bij een klant op bezoek om samen de eerste keer aan de website te werken. Dit is iets wat ik of online, of offline (in Amsterdam) doe. Een sessie waarbij we samen aan de website gaan werken. Gewoon om een beetje vertrouwd te raken met de website en om die eerste drempel over te gaan. Zo ook deze keer bij een Amsterdamse toneelvereniging. 

We doorlopen samen met een aantal leden van de vereniging de website, en ik laat zien hoe zij zelf een nieuwe voorstelling toe kunnen voegen. Eén van mijn speerpunten bij een website is dat een gebruiker hem altijd eenvoudig en vooral ook snel moet kunnen aanpassen. Zonder moeilijk technisch gedoe. Dus zo ook bij deze website. Gewoon een invuloefening waarna de voorstelling door de hele website heen getoond wordt.

Iets wat mijn klanten absoluut niet verwacht hadden, want “Wow, wat super handig dat het meteen overal aangepast is. Dit gaat zoveel tijd schelen. Ik heb zin om met de website aan de slag te gaan”. Iets wat voor mij de normaalste zaak van de wereld is, is voor deze klant een game-changer. En hoewel ik soms zo vast kan zitten in een laserfocus dat dit soort feedback me totaal ontgaat (lees: dat ik hier niets mee doe in mijn communicatie) ben ik er nu van overtuigd dat dit hetgeen is waar ik het écht verschil maak. En waar ik dus over moet communiceren. Dus bij deze. Nu nog opzoek naar de beste manier om dit ook te verwerken in mijn diensten pagina’s.

Note to myself: Om hulp vragen

Iets anders waar ik altijd weer tegenaanloop is om hulp vragen. Herken je dat? Dat je iets wilt maken / doen wat niet lukt? Je probeert en probeert en probeert net zo lang tot je hartstikke gefrustreerd bent, en je laptop dichtklapt. Een dag later denk je, misschien moet ik dit eens aan ‘Jantje’ / ‘Marietje’ vragen en binnen enkele minuten heb je de oplossing.

Nou dat had ik deze maand dus ook weer. Ik was aan het werk met het aanmeldformulier voor de leden website. Het wilde maar niet lukken met de betaalmodule (Een nieuw lid vult het formulier in, klikt op aanmelden, voltooid een betaling en het lid wordt aangemaakt. Klinkt logisch en makkelijk.) Telkens kreeg ik een onbekende fout. Ik kan je vertellen, als webdesigner zijn ‘onbekende fouten’ / ‘unknown errors’ misschien wel het meest frustrerende wat er bestaat. Maar goed, opgeven is uiteraard geen optie. Dus na uren lang zelf geprobeerd te hebben dit te fixen, kwam ik (een dag later) op het idee om de helpdesk eens om hulp te vragen. En wat dacht je? Binnen 5 minuten gefixt. Ik had ergens een vinkje gemist 🥸. Dus note to myself. De volgende keer gewoon om hulp vragen. 

Wat staat er op de planning?

En nu, what’s next. Allereerst ben ik nog wel wat uurtjes bezig met het uitbreiden en afronden van de ledenwebsite. Maar daarnaast staat er ook genoeg leuks op de planning. Ik ben nog een aantal andere websites aan het afronden (waaronder die van de toneelvereniging), dus die worden binnenkort toegevoegd in m’n portfolio.

Ook ben ik bezig mijn contentstrategie verder uit te rollen, met daarin 2 focuspunten. Transparantie en werken aan mijn missie. Ik wil zoveel mogelijk kleine stapjes zetten, of laten zetten om de impact van het internet op het milieu te verkleinen. Daarom ben ik bezig met de ‘5 minuten fix’ blogposts. Een stap-voor-stap checklist waarmee je binnen 5 minuten je website een klein beetje beter maakt. Bijvoorbeeld door je afbeeldingen om te zetten naar WEBP. Die vind je hier: Lever afbeeldingen in moderne indelingen | Zo doe je dat!

En verder heb ik de komende maanden best wat ruimte over om nieuwe ondernemers te helpen die óók een website nodig hebben.. Jou misschien wel?👇

Zin om eens te kletsen?

Stuur me een mailtje, connect met me op LinkedIn of bel gewoon (+316 42 31 99 25). Het kan allemaal, ik kijk ernaar uit om verhalen van andere ondernemers te horen en deze om te zetten in een krachtige online aanwezigheid! (Of om gewoon eens een bakkie te doen met andere interessante professionals) Tot snel?

Bram Baas

Op de hoogte blijven van mijn ervaring als ondernemer?

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief, vol eerlijke verhalen en praktische learnings. Speciaal voor de professionele ondernemer die verlangt naar online rust.

Binnenkort online!

Wil jij leren hoe jouw website 80% minder CO2 uit stoot?

Bekijk het GRATIS 25 minuten durende webinar: een introductie in online duurzaamheid

Dat en meer vertel ik je in het GRATIS webinar: een introductie in online duurzaamheid. Meld je nu aan en krijg een mailtje zodra het webinar live is!

Klik hier voor meer informatie