Dagboek van een ondernemer – deel 1: Laat me je voorstellen aan… Mijzelf!

Hey daar! Ik ben Bram Baas, en dit is mijn verhaal als ondernemer, gewoon zoals het is, zonder de glans van Online wereld. Ik neem je in 'dagboek van een ondernemer' mee achter de schermen van mijn reis als ondernemer, met de ups en downs. Waarom? Omdat ik weet dat de meeste andere ondernemers daar ook doorheen gaan. Jij misschien ook wel? Dus leek het me mooi om gewoon eerlijk te zijn, delen hoe het echt gaat. Ook als het even minder gaat. In dit eerste deel zal ik je iets meer vertellen over mezelf, waar ik sta en de weg die ik afgelegd heb om op dit punt te komen. De reis met de vele naamsveranderingen Mijn weg als ondernemer is er een met veel verschillende identiteiten: van "Online Marketing Chef" (een knipoog naar mijn twee liefdes: koken en marketing), via "Baas Webdesign" tot aan de "de website store". En nu? Nu ben ik gewoon Bram, de zelfstandig ondernemer die met veel passie duurzame en toegankelijke websites voor professionals maakt. Verwarrend? Misschien. Maar elke naamsverandering staat voor een nieuw tijdperk in mijn carrière als ondernemer. Van een onzekere starter, naar een professionele webdesigner die weet waar zijn kracht ligt.…

Hey daar! Ik ben Bram Baas, en dit is mijn verhaal als ondernemer, gewoon zoals het is, zonder de glans van Online wereld. Ik neem je in ‘dagboek van een ondernemer’ mee achter de schermen van mijn reis als ondernemer, met de ups en downs. Waarom? Omdat ik weet dat de meeste andere ondernemers daar ook doorheen gaan. Jij misschien ook wel? Dus leek het me mooi om gewoon eerlijk te zijn, delen hoe het echt gaat. Ook als het even minder gaat. In dit eerste deel zal ik je iets meer vertellen over mezelf, waar ik sta en de weg die ik afgelegd heb om op dit punt te komen.

De reis met de vele naamsveranderingen

Mijn weg als ondernemer is er een met veel verschillende identiteiten: van “Online Marketing Chef” (een knipoog naar mijn twee liefdes: koken en marketing), via “Baas Webdesign” tot aan de “de website store”. En nu? Nu ben ik gewoon Bram, de zelfstandig ondernemer die met veel passie duurzame en toegankelijke websites voor professionals maakt.

Verwarrend? Misschien. Maar elke naamsverandering staat voor een nieuw tijdperk in mijn carrière als ondernemer. Van een onzekere starter, naar een professionele webdesigner die weet waar zijn kracht ligt. En daarom ben ik nu hartstikke klaar om uit die schaduw te stappen. Te laten zien wat ik voor andere professionele ondernemers kan betekenen.

De weg hier naartoe

Mijn reis begon in de gangen van HEMA’s hoofdkantoor. Ik was jong, gemotiveerd en vol ‘work hard, play hard’ vibes. Maar, spoiler alert, die hectische wereld was uiteindelijk niet aan mij besteed. Te veel druk, te veel onzekerheid… De perfecte cocktail voor een burn-out. En die kreeg ik ook. Dagen gevuld met een onzeker en rot gevoel en knuffels van mijn kat Moos.

Maar die burn-out, hoe vervelend ook, was tegelijk mijn grootste leermoment. Precies wat ik nodig had om verder te komen, en veerkrachtiger te worden. En toen, na een reeks van cursussen, opleidingen, zelfstudie, vallen en opstaan, werd ik ondernemer, kiezend voor de “veilige” route (lees: de minder beangstigende).

De ondernemer wordt geboren

Hier was ik dan, marketing plannen makend en bouwend aan websites. Ik had mijn passie gevonden. Ik kon me urenlang verliezen in het bouwen van een nieuwe website. En stap-voor-stap ging het als ondernemer steeds een beetje beter. De klantenstroom kwam op gang en ik voelde me met elke opdracht een stukje zelfverzekerder. Tot de corona crisis toesloeg, en alles stil viel. Angst? Check. Onzekerheid? Dubbelcheck. Maar ondernemers zijn vechters, toch?

‘de website store’ werd geboren uit noodzaak en een sprankje hoop. Standaard website templates. Een eenvoudig, slim idee. Samen met mijn vriend begon ik dit avontuur, ik voor de ontwikkeling, hij voor de marketing. Aangezien bijna al m’n werk toch weggevallen was, kon ik lekker door blijven werken aan het opbouwen van mijn portfolio. Maar zelfs de beste plannen overleven soms de eerste confrontatie met de realiteit niet. Toen de zaken weer aantrokken, merkte ik dat mijn passie toch ergens anders lag. Ik wilde ondernemers vooruit helpen, écht helpen met een professionele website. Geen eenvoudige templates bouwen.

Op zoek naar die ene extra klant

Ondanks de lange dagen, bleef het echte succes enigszins buiten mijn bereik. Misschien herken je dit zelf ook wel. Die constante stem in je achterhoofd die zegt: ‘één extra opdracht zou het net wat makkelijker maken’. Maar hoe onderscheid je jezelf in een zee van andere ondernemers (webdesigners), allemaal gewapend met dezelfde beloftes en de ‘perfecte website’ voor jou?

Tijdens deze zoektocht naar mijn onderscheidend vermogen, startte ik “Verpakkingsvry” samen met 2 vrienden van me. Gedreven door frustratie over single-use plastic, kwamen we met het idee om herbruikbare zakjes voor boodschappen op de markt te brengen. Iets waar we vanuit onze drang om duurzamer te leven, veel energie van krijgen. En toen opeens zag ik het. ‘Hoe zit het eigenlijk met de ecologische voetafdruk van websites?’

Plotseling had mijn zoektocht naar onderscheid een richting. Ik dook in de wereld van duurzaam webdesign. Ik verving de website, schreef nieuwe teksten en richtte me via SEO volledig op duurzaam webdesign. Maar iets bleef aan mij knagen: Ik wil meer mezelf zijn in mijn werk. Laten zie wie ik ben. Iets wat ik met ‘de website store’ niet was en kon.

Hier sta ik nu

En zo heeft mijn reis me hier gebracht: bij mezelf. Bram Baas. Een freelance webdesigner met een uitgebreide passie voor duurzaamheid, inclusiviteit en toegankelijkheid, die met 4,5 jaar webdesign- en ondernemers ervaring, en meer dan 100 gebouwde websites, ondernemers écht vooruit gaat helpen.

Ja, die stem fluistert soms nog steeds: “één extra opdracht zou fijn zijn.” Maar nu weet ik wie ik ben, wat mijn kracht is, en hoe ik als ondernemer wil zijn: als mezelf, puur, eerlijk en professioneel. Precies zoals jij me zou ontmoeten.

Ik ben er klaar voor om mijn masker af te zetten, vaker te delen hoe het écht gaat en om te laten zien wie ik voor jou kan zijn!

Zin om verder te kletsen?

Stuur me een mailtje, connect met me op LinkedIn of bel gewoon (+316 42 31 99 25). Het kan allemaal, ik kijk ernaar uit om verhalen van andere ondernemers te horen en deze om te zetten in een krachtige online aanwezigheid! (Of om gewoon eens een bakkie te doen met andere interessante professionals) Tot snel?

Bram Baas

Op de hoogte blijven van mijn ervaring als ondernemer?

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief, vol eerlijke verhalen en praktische learnings. Speciaal voor de professionele ondernemer die verlangt naar online rust.

Binnenkort online!

Wil jij leren hoe jouw website 80% minder CO2 uit stoot?

Bekijk het GRATIS 25 minuten durende webinar: een introductie in online duurzaamheid

Dat en meer vertel ik je in het GRATIS webinar: een introductie in online duurzaamheid. Meld je nu aan en krijg een mailtje zodra het webinar live is!

Klik hier voor meer informatie