AI en duurzaamheid. Dat zal wel de slechtste combinatie ooit zijn? Toch?

Vaak hoor ik mensen zeggen dat AI funest is als het gaat om duurzaamheid. Het begin van het einde. Dat was ook mijn gedachte. Want al die data. En die extra datacentra die gebouwd moeten worden. Daar gaat zo ongelofelijk veel stroom naartoe. Hoe gaan we hier ooit onze klimaatdoelstellingen mee halen?

Maar met mijn interesse in technologie zou het een beetje flauw zijn om de deur zomaar dicht te smijten en te zeggen: “hier ga ik niks mee doen”. Zeker omdat AI naar mijn idee niet iets is wat snel weer zal verdwijnen, en eigenlijk al jaren (onzichtbaar) aanwezig is. Daarom ben ik op zoek gegaan naar de nuttige kant van AI. En goed nieuws, die is er wat mij betreft zeker! In deze blogpost zal ik mijn bevindingen tot nu toe met je delen. Ook heb ik een aantal interessante filmpjes gevonden, die een ander licht schijnen op AI.

Een klein verzoekje vooraf

Wel eerst even een klein verzoekje aan iedereen die AI vooral als amusement ziet: Zullen we AI vooral niet meer gebruiken voor zinloze gesprekken met ChatGPT, plaatjes van hamsters met het lichaam van een tijger en super slechte blogposts? Want dat maakt AI wel een beetje nutteloos.

Gezocht: het nut van AI

Even terug naar het begin van mijn zoektocht naar het nut van AI. Afgelopen jaar tijdens de Vierdaagse (daar run ik jaarlijks een Vierdaagse Hotel) sprak ik iemand die Artificial Intelligence (AI) studeert. Ze zat in het derde of vierde jaar en vertelde waar ze zo al mee bezig was. Eén van de dingen die me erg bij is gebleven is de mogelijkheid om medicatie op maat samen te stellen met AI. Precies afgesteld op jouw lichaam, DNA, leefstijl en historie.

AI en de medische wereld

Omdat ik dagelijks van dichtbij zie hoe belangrijk goede medicatie is, vond ik dit super interessant. Mijn vriend heeft namelijk diabetes type 1 en is 24/7 bezig met zijn bloedsuikerwaardes en het bedienen van zijn insulinepomp. Voor wie niet bekend is met diabetes; het is niet mogelijk om de touwtjes even wat te laten vieren, omdat je bloedsuikerwaarden (en je lichaam) daar direct op reageren.

Ik zag het dus al helemaal voor me. Een insulinepomp voorzien van AI, die een aantal van de handmatige stappen automatisch voor je uitvoert. Waardoor je eigenlijk weer als een normaal mens kunt leven. Dit klinkt misschien wat vaag, maar de mensen met diabetes zullen waarschijnlijk begrijpen hoe bizar veel makkelijker dit de dag maakt. En warempel, er wordt op dit moment al volop nagedacht over/ gewerkt aan het combineren van insuline toediening met AI.

Ik heb me er nog niet verder in verdiept, maar mocht je er meer over willen lezen dan kun je hiermee beginnen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10488097/

AI en duurzaamheid

Maar goed, dit heeft natuurlijk niets met duurzaamheid te maken, en daarvoor waren we hier. Dus ook daar was ik natuurlijk erg benieuwd naar. Na wat zoeken stuitte ik op twee TED talks. Voor wie ze niet kent, dit zijn korte filmpjes waarin een expert uit welk vakgebied dan ook, vertelt over een interessant onderwerp of een interessante oplossing.

Filmpje 1: Een land dat voor 98% op hernieuwbare energie draait

Het eerste filmpje dat ik keek ging over Uruguay. Wist je dat dit land voor 98% op hernieuwbare energie draait? En dat de kosten voor energie ook nog eens stukken lager zijn. Hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen? Door gebruik te maken van data en slimme softwaretechnologieën (AI). In dit filmje legt Ramón Méndez Galain (de bedenker van dit plan) uit hoe ze hun elektriciteitscrisis omgezet hebben in duurzame oplossingen en wat ze hiervoor in de praktijk hebben gedaan. Echt een aanrader. Maar bovenal weer een interessante manier waarop AI toegepast kan worden.

Filmpje 2: Kunnen we de klimaatcrisis oplossen met AI?

Een ander filmpje dat ik keek ging specifiek over de vraag: kunnen we de klimaatcrisis oplossen met behulp van AI? In dit filmpje vertelt Sims Witherspoon een “AI climate scientist” over het nut van AI bij het bedenken van oplossingen voor de klimaatcrisis. Bijvoorbeeld door op basis van data, voorspellingen te doen over windenergie. Super interessant als je het mij vraagt. Dus wederom een aanrader.

Mijn interesse voor AI is gewekt

Al met al ben ik nog lang niet klaar met AI. Onlangs ben ik aan een cursus begonnen om de technologie beter te begrijpen en misschien op termijn toe te passen in mijn werk. Ik probeer AI niet te zien als een groot eng monster dat onze planeet de verdoemenis in helpt, maar als een handig hulpmiddel dat ons gaat helpen bij het vinden van oplossingen die we zelf niet kunnen bedenken.

Misschien kunnen we net als Uruguay voor 98% hernieuwbare energiebronnen gaan gebruiken door slim gebruik te maken van de data die we hebben. Of vinden we een oplossing om onze data nog verder te verkleinen / energiezuiniger te maken zodat we minder datacentra en stroom nodig hebben.

Hoe het ook loopt, ik denk dat AI niet meer gaat verdwijnen. We zijn er onzichtbaar namelijk al te veel aan gewend geraakt om er nog afstand van te kunnen doen (Onze telefoons en huishoudelijke apparaten zitten er vol mee). Dus kunnen we er beter gebruik van maken. Zodat we de fossiele brandstoffen uiteindelijk écht niet meer nodig hebben. En mensen zoals mijn vriend Kai een makkelijker leven kunnen hebben.

Bram Baas

Op de hoogte blijven van mijn ervaring als ondernemer?

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief, vol eerlijke verhalen en praktische learnings. Speciaal voor de professionele ondernemer die verlangt naar online rust.

Binnenkort online!

Wil jij leren hoe jouw website 80% minder CO2 uit stoot?

Bekijk het GRATIS 25 minuten durende webinar: een introductie in online duurzaamheid

Dat en meer vertel ik je in het GRATIS webinar: een introductie in online duurzaamheid. Meld je nu aan en krijg een mailtje zodra het webinar live is!

Klik hier voor meer informatie